Els òrgans pèlvics estan subjectats i ancorats a la pelvis mitjançant el teixit conjuntiu i els músculs del sòl pelvià.
La bona posició d’aquests òrgans ens garanteix que hi hagi una bona funció, per tant no tinguem pèrdues d’orina, ni restrenyiment, ni pèrdues de gasos o femta, ni prolapses (descens) dels òrgans pèlvics (bufeta, recte o úter).
Sabem que les dones tenen una predisposició molt més alta que els homes a patir problemes del sòl pelvià, a causa de la vulnerabilitat de l’anatomia de la pelvis femenina i als possibles embarassos i parts que poden tenir al llarg de la seva vida que sabem que són situacions d’alt risc per al terra pelvià.
A part de la gestació i el part, hi ha diversos factors que poden influir en la debilitat dels teixits conjuntius i la musculatura del sòl pelvià, entre ells, l’esport d’impacte, la menopausa, alguns medicaments i també l’alimentació.
Hi ha aliments que provoquen inflamació i inflor intestinal. Aquesta inflor a vegades es manté durant mesos, a vegades anys, coincidint a vegades amb èpoques de risc del sòl pelvià com un postpart o menopausa. La pressió des de l’espai abdominal baixa fins als òrgans, els músculs i el teixit del sòl pelvià. Aquesta pressió mantinguda influeix en la regeneració i qualitat del teixit i músculs que subjecten la bufeta, l’úter i el recte.
Si la teva alimentació és equilibrada, no hauries de tenir cap problema.
Els productes industrials, processats, aliments refinats, sucres i les grasses trans (com galetes, gelats, precuinats…) s’han d’evitar al màxim fins a eliminar-los, ja que provoquen inflamació intestinal i també baixen el sistema immunològic.
A part, una alimentació poc sana pot causar restrenyiment i l’esforç repetit en el moment de defecar pot ser una causa de lesió o debilitat dels teixits i músculs que mantén els òrgans pèlvics. Amb el temps, fàcilment es podria crear un prolapse de bufeta o úter.
Amb l’alimentació podem regular el trànsit intestinal i millorar la qualitat dels teixits i músculs del sòl pelvià. Una mala alimentació pot ser la causa d’obesitat, i sobrecarregar el sòl pelvià donant pèrdues d’orina i prolapses.
Hauríem de revisar el que mengem durant el dia?
A la nostra dieta diària no pot faltar, fruita, verdura, carn, peix o ous, tubercles i aigua per beure. A partir d’aquí podríem especificar amb més detall quina és la millor alimentació en cada etapa de la dona.
En qualsevol cas, si tens alguna disfunció del sòl pelvià, et proposo que canviïs la teva alimentació.
Pots consultar-nos i valorarem el teu cas amb la nostra visió integrativa.
Gemma Solà Noguer
Fisioterapeuta osteópata especialitzada en sòl pelvià, obstetricia, ginecología.
Formada en PNI (Psiconeuroinmunologia)